Hocalı Katliamı, modern tarihimize kazınmış trajik olaylardan biridir. 26 Şubat 1992'de, Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında, Azerbaycanlı sivillere yönelik gerçekleştirilen bu katliam, yüzlerce masum insanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanmıştır. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil olmak üzere, savunmasız sivillerin hedef alındığı bu katliam, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırmış ve insanlık suçu olarak kınanmıştır. Hocalı’da yaşananlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 22 Nisan 2010 tarihli kararında “savaş suçu veya insanlık aleyhine işlenen suçlarla eşdeğer bir suç” olarak değerlendirilmiştir. Bugüne kadar 15 ülke parlamentosu ile ABD’nde 16 Eyalet Meclisi, Hocalı’da yaşananları kınayan ve bunun insanlık dışı bir suç ve soykırım örneği olduğunu kabul eden kararlar almıştır.
Hocalı Katliamı'nın yıl dönümünde, yaşananları unutmamak ve tekrarının önüne geçmek adına bir araya gelmek, hepimizin insanlık görevi olmalıdır. Bu acı olay, çatışmanın ne kadar acımasız ve yıkıcı olabileceğini ve masum insanların ne kadar büyük bedeller ödeyebileceğini hatırlatmaktadır.
Hocalı'da hayatını kaybeden her bir kurbanı saygıyla anıyor, kalanların acılarını paylaşıyoruz. Aynı zamanda, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için uluslararası toplumun birlikte çalışması ve adil, kalıcı barış çözümleri bulunması gerektiğinin altını çiziyoruz.
Bugün, Hocalı Katliamı'nın kurbanlarını anmak, onların hikayelerini paylaşmak ve gelecek nesillere aktarmak, bu tür trajedilerin bir daha asla yaşanmaması için atabileceğimiz somut adımlardan biridir. Hocalı Katliamı’nın kurbanlarını anarken, dünyanın dört bir yanındaki insanların barış ve huzur içinde bir arada yaşama umudunu yüceltmek ve savaşın, çatışmanın ve şiddetin hiçbir sorunu çözmediğini, sadece yeni acılar yarattığını hatırlamak önemlidir.